MADEIRA – ostrov věčného jara

Pokud rádi cestujete jako já a nemáte rádi až moc velký teplotní skok, vydejte se na Madeiru.

Teplota na Madeiře v zimě je pro našince víc než příznivá. Utečete z Čech před mrazíky, plískanicemi a na ostrově vás čeká příjemných 18°C – 21 °C. Na koupání to zrovna není, tedy pokud nepatříte mezi otužilce, protože teplota oceánu je pouhých 17°C . Ovšem na sluníčku se ohřejete a načerpáte tak pozitivní energii aspoň na pár dalších dní. Dýchne na vás jaro se vším všudy. Od vůně oceánu, kterou vnímáte i vysoko v horách, až po vůně květeny, která vás bude obklopovat doslova na každém kroku.

IMG-20160114-WA024Říká se, že Madeira je ostrov věčného jara.

A k jaru patří i deštíky. Je dobré s tím počítat a především na  vysokohorskou turistiku se vybavit pláštěnkou. Přeháňka  většinou přeletí a zase vykoukne sluníčko. Rychlou proměnou počasí mi to připomínalo Irsko, i když tam je mnohem chladněji. Madeiru jsme navštívili v půlce ledna, kdy je proměna počasí výraznější než v létě. V tuto dobu se dají sehnat i levné letenky s ubytováním, hlavně přes německé aerolinky např. AIRSTOP.

Týdenní pobyt (ubytování se snídaní + letenka tam i zpět) můžete pořídit již za 7 500,–Kč na osobu. To je příjemná cena oproti letnímu pobytu, který vás bude stát minimálně jednou tolik, a přitom o moc tepleji tam mít nebudete. Rozdíl mezi zimou a létem je totiž pouhých 6°C. Jestli tedy upřednostňujete pouze koupání a lenošení u moře, tak Madeiru moc nedoporučuji.

Pokud holdujete trekingu, budete si připadat jako v ráji.

Madeira je protkaná turistickými trasami od nenáročných (kolem vybudovaných levád) až po vysokohorskou turistiku. Při výstupu na nejvyšší hory budete mít sice často jazyk až na vestě, věřte mi ale, že ten pohled „pro bohy“ z nejvyšší hory Pico Ruivo, za tu námahu rozhodně stojí. . Je taky dobré vysledovat oblačnost, abyste z výhledu, odkud vidíte na celý ostrov, něco měli a přes mlhu si neviděli pouze na špičku nosu. Nám se to podařilo až na druhý pokus, ale oba výšlapy byly úžasné a každý z jiného výchozího bodu. Tudíž každá trasa byla pro nás originál.

Naopak výšlapy kolem vybudovaných levád jsou nenáročné a přesto okouzlující.

Levády jsou uměle vybudované koryta pro rozvod vody, která je sváděná z hor do údolí, kde ji obyvatelé Madeiry využívají především na zavlažování. Tímto musím madeiřanům  smeknout poklonu, protože levády mnohdy vedou vysekanými tunely napříč skalnatým pohořím. Tunely a mosty vybudovanými pro turistiku se to na Madeiře jenom hemží a nikde neplatíte žádné poplatky ani vstupy na tyto trasy. To je velké plus, protože se vám tak dovolená nijak neprodraží. V létě jsme například na Krétě platili za každý vlez do kaňonů několik euro a nemusíme chodit ani tak daleko. Stačí se podívat třeba do Tater…

Věnovali jsme se turistice, která nás uchvátila a tak jsme namísto vysedávání v  restauracích, nakupovali jídlo v supermarketech, které jsou v hlavním městě Funchalu otevřené do 22:00hodin. Z výšlapů jsme se vraceli pozdě a tak jsme pouze stíhali nakoupit něco k snědku do batohu na druhý den. Potraviny jsou o něco dražší než u nás, ale je z čeho vybírat. Nepřeberné množství sýrů, pečiva, uzenin, ovoce, zeleniny a různých exotických pochutin. Pokud máte chuť si něco uvařit sami, najdete v obchodech i na trzích velký výběr čerstvého masa, ryb a mořských plodů.

Vaření nebo restaurace?

Mezi oblíbené ryby patří  Mečoun a Espada. Apartmány na Madeiře jsou vybaveny malou kuchyňkou, tak si můžete připravit ryby dle svého gusta nebo si zajít do restaurace na Mečouna s medem a pepřem nebo na Espadu na víně. Obě ryby jsou na pohled ne příliš vábné a jejich příprava vás tak může odradit. Proto doporučuji tuto dobrotu raději ochutnat v restauraci. Mezi speciality v restauracích také patří tuňák a volský jazyk. Obě pochoutky se připravují s vinou omáčkou. Například vepřové maso na špízu vám číšník přinese z rožně rovnou na stůl, kde Jehlu zavěsí na stojan. Tenoučké plátky si pak ukrajujete přímo do pusy. Hojně se připravují krevety, kuželnatky, chobotnice a olihně.

Moje zkušenost s chobotnicí v restauraci nebyla zrovna příznivá, sanice od žvýkání mě bolela ještě druhý den. Kde jaký kuchař u nás by ji připravil asi chutněji. Možná to byl jen špatný výběr jídla u neznalého kuchaře a to se vám může stát i u nás. Dobrý nápad pro české šikovné kuchaře: nechcete si pořídit restauraci na Madeiře 🙂 ?

Cestování po Madeiře

V zimě je trochu pokles turistů. Proto bych v tomto období, doporučila zařídit si pobyt přímo ve Funchalu, kde to pořád tak nějak žije. Na druhé straně ostrova máte sice klid, ale v zimě tam funguje jen polovina podniků, je lepší si tam pouze zajet na výlet. Na vzdálenost to není daleko a cesty (hlavní tahy – dálnice)  na Madeiře nejsou rozhodně jako u nás – samá jáma neboli tankodrom.

Auto z půjčovny je lepší si objednat předem a doporučuji s pojištěním. Jezdí tam spoustu turistů ve vypůjčených autech a jejich řidičské schopnosti v „neznámých“ autech a úzkých městských uličkách, někdy připomínají Mr. Beana. Tak se vám může lehce stát, že při příchodu k vašemu zaparkovanému vozu, vám spadne brada údivem nad zdeformovaným plechovým kamarádem.  Majitel půjčovny v takovém případě s vámi rozhodně kamarád nebude, pokud pojistku z jakýchkoliv důvodů při vypůjčení auta odmítnete. My jsme neodmítli a vyplatilo se. Jako správná blondýna jsem hned první den píchla a díky zaplacené pojistce jsem dostala ještě lepší žihadlo, protože v tu dobu zrovna žádné „obyčejné“ neměli. A to se vyplatí 🙂 . Kolegové z Čech, které jsme tam potkali, už takové štěstí neměli…. Pojistku při půjčení auta neuzavřeli a to, že vina nebyla na jejich straně, nikoho nezajímalo.

Kde sehnat rychle něco teplého k snědku?

Pokud trávíte celý den na túrách jako my a večer hlady už jen šilháte, dobře poslouží fastfood.  V hlavním městě Funchal jich najdete hned několik.

Pěkně velké porce hustých místních polévek (rajská, zelná s klobásou, zeleninová, rybí atd.) pro hladovce jako my, rychle na talíři. Dále MC Donald, KFC, Pizza, Big Burger, které důvěrně známe i z ČR. V daný okamžik jde zdravá výživa rázem stranou, protože zbíhající sliny jsou hold prevít. Chutě mírně odlišné od české verze, přesto chutné. Asi ne nadarmo se říká, že hlad je nejlepší kuchař. Ceny ve fastfoodech jsou jen mírně vyšší než u nás.

V supermarketech a na trzích najdete také nepřeberné množství exotického ovoce, které se pěstuje na Madeiře. Slaďoučké banány, několik druhů maracuji, avokádo, mango, granátové jablka, méně známé pitangas a anona, která mě dostala svou zvláštní chutí.

Ujíždím si na brambůrkách, oříšcích a jiných pochutinách, tak bych ráda vypíchla chipsy z batátů, které tam najdete snad ve všech možných příchutích.

IMG-20160111-WA058

Madeira je jeden z menších ostrovů, který máte projetý relativně rychle, ale na poznávání různorodých zákoutí budete určitě potřebovat víc jak týden. To je jeden z důvodů, proč se tam hodláme vrátit. Tím hlavním důvodem však je – projet si Madeiru na kolách a sjet si ty nejzajímavější trialy . Půjčoven horských kol tam najdete dostatek. Jedna z nich http://ebikemadeira.com/madeira-bike-tours.html

Pokud toužíte po exotice, cizích vůních a chutích, rozmanité květeně, vavřínových lesích a hlavně aktivní dovolené…

Tak Madeira je to správné místo, kam byste měli vyrazit 🙂 .

Foto Zde: https://madeira-maja-sol.rajce.idnes.cz/

Videa z Madeiry na You Tube kanále Na cestě poznání

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru