Dvě TOP levády na jižní části ostrova Madeira

Leváda do Moinho a leváda Nova

Tato trasa, dlouhá cca 9 km, spojuje dvě levády, které vedou téměř paralelně nad sebou po východním úbočí údolí Ribeiro da Ponta do Sol…Přestože se vinou poměrně blízko sebe, každá je jiná nejen díky rozdílné nadmořské výšce. Můžete se rozhodnout kterým „patrem“ vyrazíte tam a kterým zpět, celý trek si však užijete jako ucelený okruh a na žádný kámen po cestě nenarazíte dvakrát.

Kdo má trochu potíže s výškami a závratěmi, zvolte pro cestu tam raději spodní levádu Moinho, ze které se můžete po pár metrech vrátit zpět. Nachází se v menší nadmořské výšce a nelemují ji tak ostré kolmé hrany strmého srázu jako na jejím vyšším dvojčeti, levádě Nova.

Nástup na trasu je nejlépe zvolit od místního kostela, kde je parkoviště, venkovní posezení a také veřejné toalety. Sem se také vrátíte zpět, i když posledních pár desítek metrů od vrchní levády Nova už půjdete po asfaltové komunikaci. V posledním úseku se můžete po schodišti vrátit zpět na levádu Moinho, přestože asfaltová komunikace vás rovněž dovede až přímo na parkoviště u kostela.

Spodní leváda má také velmi pěkné úseky, i když více atraktivních zajímavostí, které činní tuto trasu pestřejší, jsou právě na levádě Nova. Obě levády mají prakticky stejně skvostné vyhlídky do údolí, avšak díky změně směru se ani cestou zpět nepřestanete kochat.  Cestou od kostela směrem do ústí kaňonu, kam obě levády směřují, můžete pozorovat vzdálené větrníky na výrobu elektřiny, které jsou rozsety na náhorní plošině. Uvidíte je samozřejmě jen za jasného počasí, pokud nebude ve vyšších polohách panovat mlha. 

Na dně údolí spatříte podél říčního koryta zpevněnou cestu. Nenechte se zlákat k její volbě pro cestu zpět, návrat na parkoviště ke kostelu je od ústí kaňonu velmi komplikovaný a zdlouhavý. Když zaměříte svůj zrak pozorně na protější svah kaňonu, uvidíte tam také trasu staré levády do Coronel, která ovšem není schůdná. Sem tam se objeví a pak zase na chvíli zmizí v tunelech, kterými prochází.

Na začátku trasy si také můžete všimnout malých políček vybudovaných na terasách v prudkém svahu. Tyto políčka domorodci obdělávají dodnes především ručně, využití jakékoliv mechanizace je kvůli složitému přístupu a velikosti obdělávané plochy prakticky nemožné.

V převážné míře se zde pěstují batáty, brambory, cibule, mrkev, ale také dýně, sloní uši nebo cukrovou třtinu. Ze stromů tam můžete zahlédnout, mango, citron, avokádo, kaki nebo také časté banánovníky, které se však řadí do bylin.

Na spodní levádě narazíte asi tak ve 2/3 délky na říčku, která protíná obě levády a je u ní malé kamenné posezení. Slunce tam zasvítí za celý den jen po krátký čas, tak si raději počkejte se svačinou až k druhému odpočívadlu. Mezi prvním a druhým odpočívadlem budete míjet schody, které spojují spodní a vrchní levádu. Zatím kolem nich pouze projděte a setrvejte ještě chvíli na levádě do Moinho.

Dostanete se totiž po pár desítkách metrů k jejímu konci, kde její koryto opustíte, přejdete říčku a po pár metrech po zpevněné cestě stanete u piknikového centra s kamenným ohništěm, posezením a také pitnou vodou. Zde můžete v parných dnech najít stín pod vzrostlými stromy anebo se naopak v těch chladnějších vyhřát na sluncem rozpálených, velkých balvanech jako ještěrky.

Z tohoto odpočívadla můžete pozorovat také velký vodopád. Malou pěšinkou ke břehu říčky se k němu pak dostanete podstatně blíž. Jakmile se rozhodnete vydat zpět, musíte jít kousek stejnou trasou po zpevněné cestě a následně po levádě do Moinho. Pozor tedy, abyste se nezapovídali a nepokračovali po zmíněné zpevněné cestě podél řeky až do Ponta do Sol.

Na vrchní levádu Nova se dostanete zmíněnými schody, které jste museli cestou k piknikovému centru minout. Jakmile po schodech vystoupáte až k samotné levádě Nova, dáte se doprava a budete po ní pokračovat zpět směrem k oceánu až do výchozího bodu.

Po cestě narazíte na další vodopád, pod kterým musíte proběhnout. Pokud je zrovna hodně vody, bez pláštěnky zcela suší neproběhnete, i když je v tomto úseku již leváda v galerii, a tudíž částečně krytá. Z galerie přejdete do tunelu, kde je zase zapotřebí baterka anebo alespoň svítilna na mobilu.

Vysocí nechť si dají pozor na hlavu a pokud náhodou budou mít na zádech nosítko s dítětem, tak i na hlavu potomka. Osobně jsem zde byla svědkem události, kdy nešťastný tatínek na tuto skutečnost zapomněl a malému synovi tak způsobil nejen krvavou ránu, ale nejspíš i otřes mozku.

Za tunelem vás už čeká jen pár úseků, kde se mnohým při chůzi po hraně levády jako po kladině může tajit dech z velké výšky. A taky jeden menší plechový můstek. Žádné jiné extra vzrůšo vás už ale nepotká. Vyznavači krásných výhledů, lovci fotografií a milovníci flóry si ale tuto část levády ještě jistě vychutnají. Konec trasy poznáte velmi dobře, leváda tam protéká mezi prvními domy, na které narazíte. Můžete pokračovat celou dobu po cestě až na parkoviště anebo můžete poslední úsek ke kostelu dokončit spodní levádou.

Na tuto trasu si rezervujte tak 4 hodiny svého času i s půlhodinovou přestávkou, nohy připravte na devět kilometrů a pokud ji zvládnete dokončit v pozdním odpoledni, zajeďte si ještě dolů k oceánu. Navštivte městečko Ponta do Sol a na západ sluníčka počkejte tam nebo se přesuňte podél pobřeží směrem na západ.

Pro různé další tipy na treky a vše co se točí kolem ostrova Madeira mě sledujte na facebooku, kde sdílím krátké videa, na Instagramu kde je to víc o fotkách, na YouTube kde jsou už delší filmy a kdo rád čte, tak tady na webu.

Olá Maja

Každý komentář či lajk mě potěší 😊

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru